Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Mandala!!!!! Zen και ώρες χαλάρωσης

Η λέξη μάνταλα  στις εγκυκλοπαίδειες σημαίνει "γεωμετρικό σχέδιο που αναπαριστά το  Σύμπαν" και η χρήση του όρου αναφέρεται κυρίως  από τους Βουδιστές, και από τους Ινδουιστές. Χρησιμοποιείται ως σύμβολο συγκέντρωσης και χαλάρωσης.
Στην πραγματικότητα, πριν ο μοναχός ξεκινήσει να εργάζεται στην κατασκευή μιας μάνταλα, πρέπει να περάσει μια μακρά περίοδο καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και απομνημόνευσης, μαθαίνοντας πως να ζωγραφίζει όλα τα είδη συμβόλων, μελετώντας σχετικές φιλοσοφικές έννοιες. Στην πιο συχνή μορφή της, η μάνταλα εμφανίζεται σαν ιστορίες, που αποτελούνται από ομόκεντρους κύκλους. Στη συνέχεια, η μάνταλα αφιερώνεται σε μια θεότητα.  Έτσι κάθε μάνταλα έχει τη δική της θεότητα, η οποία κατοικεί στο τετράγωνο οικοδόμημα που βρίσκεται στο κέντρο της!!!! 
Έχοντας υπόψη μας τα παραπάνω, μπορούμε ξεκινώντας από ένα κέντρο, μία τελεία (πηγή της μάνταλα) να δημιουργήσουμε  ένα σύμβολο εντελώς ελεύθερο, ανάλογα με την διάθεση και την  ψυχολογική μας κατάσταση εκείνη την στιγμή. Στόχος μας είναι να χρησιμεύσει σαν εργαλείο ώστε το δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μας να τρέξει πιο ελεύθερα..
Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε, χαλαρώνοντας και ηρεμώντας. Χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και απαιτήσεις, θα πάρουμε πενάκια και χρώματα όπως όταν ήμασταν παιδιά και θα προσπαθήσουμε να δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε.
Μικρές συμβουλές: 
Αρχίστε με ένα χαρτί 10x10cm και ο εξωτερικός κύκλος να είναι περίπου 8cm (να μην είναι μεγάλο, για να τελειώσει σχετικά σύντομα).
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαβήτη (αν θέλετε). 
Το αποτέλεσμα σας θα είναι καλό αν έχει συμμετρία,  ομόκεντρους κύκλους και βάθος.
Μπορείτε να εμπνευστείτε από λουλούδια που βρίσκονται στη φύση ή από  οτιδήποτε άλλο.
 Πρώτα θα γίνει το σχέδιο με μολύβι, κατόπιν με την πένα (αν δεν έχετε, κάνει και ένα στυλό) και ύστερα μπαίνουν τα χρώματα. 
Καλό θα είναι να υπάρχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα και τα χρώματα να τα έχετε πρώτα δοκιμάσει... 

        πειραματιστείτε και αφήστε την μάνταλα να απορροφήσει την προσοχή σας!!!!! 
    θα σας αρέσει...

εγώ επικεντρώθηκα και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε:

4 σχόλια:

mylittlecosyworld είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση και όμορφο αποτέλεσμα! Καλή εβδομάδα!

Good Art_Day είπε...

Ευχαριστώ, σύντομα θα έχω και άλλη ανάρτηση με αυτό το θέμα...

Daphne Bryson είπε...

Good Evening to you, This mandela is so lovely. At first I thought it was bead work and I was so surprised when I realised it was pen and paper.
Best Wishes
Daphne

Good Art_Day είπε...

Daphne, thanks for your comments!!! I hope you enjoyed my blog and visit it again...